要聞港聞

政情:學無前後 畢堅文向晚輩請教元宇宙

畢堅文認為學生離開學校嘅一刻,課堂上嘅知識可能已經過時。 畢堅文認為學生離開學校嘅一刻,課堂上嘅知識可能已經過時。
畢堅文認為學生離開學校嘅一刻,課堂上嘅知識可能已經過時。
一般人嘅印象中,學員嘅年紀會細過導師。響應終身學習嘅生產力促進局總裁畢堅文,最近就跟隨兩位導師,學習元宇宙以及機械人技術。之不過,向佢傳授知識者並非上咗年紀嘅師傅,而係年輕後輩!佢話後生仔對於科技嘅認識,較自己呢一輩係高好多,掌握亦都快好多,的確係學無前後、達者為先啊!
畢堅文日前喺一個網絡訪談中,提及生產力促進局有一個逆向導師計劃。儘管論年紀或工作資歷,佢係好多人嘅「前輩」,但一講到科技知識,就要向後生仔學習啦。
藉學科技理解後輩世界觀
畢堅文話通過呢兩位年輕導師,每兩星期一次嘅會面,令佢懂得好多新知識,同時亦令佢了解後生仔嘅想法同世界觀。佢又話當今社會,知識不斷推陳出新,當學生離開學校嘅一刻,課堂上嘅知識有可能經已過時、或將被淘汰,所以佢鼓勵在職朋友終生學習。
對於本地家長,都期望子女就讀律師、醫生、會計師等「神科」嘅現象,畢堅文指依家全世界都話搞創科,相關企業求才若渴,譬如喺香港要聘請數據科學家係非常困難,因此年輕人投身創科大有前途。雖然成功嘅創科企業並唔多,但佢建議年輕人先到企業任職,累積一定經驗,先再出去闖一闖。
第一手消息請下載on.cc東網 iPhone/ iPad/ Android/
人人做記者
爆料方法 :